top of page

''185h''

Tehničen vidik arhitekture se ukvarja z zagotavljanjem bivanjskega ugodja (stavbni ovoj, okna, vrata, inštalacije, obloge ipd. ). Za doseganje kvalitetnih in dolgoročnih rešitev se arhitekti močno ukvarjamo tudi z bivanjskim vidikom arhitekture, kjer se sprašujemo na kakšen način bi se dalo prostor uporabljati in kako bi prostor omogočal uporabnikom razvijati svojstven način življenja in bivanja. Pri tem projektu ureditve stanovanja pa se je vključila še ena plast arhitekture, katera je povsem neodvisno raziskovala odnos med arhitekturo in človekom. Na kateri višini bi rekli, da je omara nizka in od katere višine naprej, bi rekli, da je omara visoka?

Stanovanje se nahaja v večstanovanjski hiši v Ljubljani. Mlada družina si je želela urediti prostor primeren za izvajanje kvalitetnega družinskega življenja. Glede na to, da se družina konstantno razvija in raste, je potrebno tudi o stanovanju razmišljati, kako bi se lahko transformiral. Tako je realizacija prve faze poskušala v največji meri ohraniti pojem fleksibilnosti, povezanosti in interakcije. Za nadaljnje faze so tudi že izdelane študije, vendar se dopušča možnost, da bodo takrat želje drugačne in bomo v začrtanih okvirih iskali primerne rešitve.

Kot ključni gradnik ambienta je v ospredje postavljen material sam – najbolj izpostavljen je beton, ki razkriva tudi konstrukcijsko zasnovo stavbe. Zraven ga dopolnjujejo še masiven les, kamen in kovina. Lepota naravnih materialov pa se zares pokaže v detajlih, kateri zgovorno razlagajo lastnosti in tehnične zakonitosti posameznih elementov. Vloga detajla pa je, da opazovalca vodijo skozi ambient in mu izpovedno pripoveduje zgodbo o prostoru, naravi in izročilu.

Vzporedno s tem pa je bilo zanimivo raziskovanje o dojemanju predmetov okoli nas. Projekt je dobil ime po višini, katera se izpostavljeno pokaže na več točkah v stanovanju. Želja je bila poiskati ravnino v prostoru, s katero bi se človek najlažje poistovetil oz. pri kateri nebi zaznal elementa kot velikega in seveda tudi ne kot majhnega.

Projektanti: Urša Križman, Luka Fabjan

Leto izvedbe: 2022

Velikost objekta: 75 m2

Investitor: Zasebni

Fotografije: Ana Skobe

bottom of page