top of page

FILOZOFIJA

Arhitekturno načrtovanje kot celota je zelo širok pojem. Samo načrtovanje je najbolj prepoznaven del, korektno sodelovanje z izvajalci predstavlja ključen del, razvijanje odnosa z naročnikom je najpomembnejši del, najlepši del pa je navadno skrit pred vsem dogajanjem okoli projektiranja. 

 

Najlepši del arhitekture je resnica o kvalitetni arhitekturi. Resnica je nekaj, kar ves čas raziskuješ, iščeš, preverjaš, dvomiš, na novo pišeš in spet iščeš. Vedno znova se pojavlja vprašanje, kje predmet dobi obliko. Če oblika nastane sama po sebi, potem navadno v sebi ne nosi tiste resnice, ki jo omenjamo. Oblika ima izvor, ima nekaj, iz česar črpa. 

 

Resnica studia AINO je material. Material je tisti, ki narekuje obliko, saj s svojimi značilnostmi pogojuje uporabo. Najbolje so to poznali stari obrtniki, ki jih je danes že zelo težko najti. Posamezna obrt je svoj material poznala do zadnje podrobnosti. Ročno delo je namreč pogojevalo tehten razmislek, kako se posamezen produkt izdela. Tudi orodja, ki jih je bilo treba izdelati, so bila zelo dobro zasnovana, čeprav so bila na prvi pogled morda videti čisto preprosta. Obrt je torej tista zakladnica znanja, ki nam je v izjemno inspiracijo in podporo. 

 

Je pa res, da so obrti povezane le z naravnimi materiali. Umetni in sestavljeni materiali navadno nimajo več specifičnih tehničnih lastnosti oziroma se lahko iz njih naredi kakršna koli oblika. V takšnih primerih resnica o arhitekturi ni več relevantna, s čimer izgubimo priložnost za tisti najlepši del arhitekture. 

bottom of page