top of page
Novakova-foto_anaskobe (1).jpg

"120n"

»Prenova stanovanja navadno zajema zamenjavo ali obnovo inštalacij, tal, sten in pohištva. Včasih se ponudi tudi možnost posega v tlorisno zasnovo, s katero lahko ponudimo nekoliko drugačen način uporabe prostora. Ta prenova pa se je poleg naštetega ukvarjala še z izročilom zapisanega v stenah tega stanovanjskega bloka.«

Stanovanje se nahaja v Ljubljanskem bloku, kateri je bil zgrajen v 70. letih, po principih prefabricirane betonske gradnje. Osnovni modul gradnje je bil betonski element širine 120 cm, s katerim so osnovane vse tlorisne zasnove stanovanj.

Že v začetnih fazah pogovorov z investitorjem se je pokazalo, da bi mladi družini, ki živi in dela v tujini, v Ljubljani ustrezala nekoliko drugačna razporeditev prostorov. Ker je obstoječa konstrukcija premišljeno zasnovana, smo lahko z minimalnimi posegi dosegli sodobno tlorisno rešitev, katera v največji meri poskuša odgovoriti na potrebe in želje uporabnikov.

Osrednji koncept tlorisne rešitve bazira na krožni zasnovi. S tem smo pridobili na občutku prostornosti in svetlosti, hkrati pa se je povišala dostopnost vseh prostorov in kotičkov. Druga ideja tlorisne rešitve pa se ukvarja z razumevanjem prostora, kot fluidno materijo. Tako posamezni prostori niso ločeni s stenami, pač pa se bivalni prostor razume kot območje med posameznimi večjimi volumni. V prostoru so ti volumni definirani kot pohištveni elementi (omare, hladilnik, klima ..) oz. kot inštalacijski volumen (vertikalni jašek, kopalnica in kuhinja).

Celostna ideja ambienta pa, kot omenjeno, izhaja iz objekta. Tehnični vidik reševanja lasnih razpok med modularnimi betonskimi bloki, je narekoval idejo o dilatacijskih profilih, kateri posledično nakazujejo raster prefabriciranih elementov v notranjosti stanovanja. Na enem delu se omet stene celo povsem umakne in pokaže surov neobdelan beton z vsemi svojimi nepravilnostmi in površnostmi. Celotno stanovanje v tem primeru prevzame vlogo okvirja in odkrit beton predstavi kot umetnino.

Element betona se pokaže še v kuhinji, kjer igra konstrukcijsko vlogo pohištvenih elementov. Zasnovana pa je bila tudi manjša mizica, ki prav tako izkorišča tehnične značilnosti materiala za svojo preprosto formo.

Pohištvo je oblikovano kar se da preprosto in asketsko, saj pri tem ključno vlogo igra uporabnost. Hkrati pa uniformirano pohištvo predstavlja dobro ozadje za posamezne izpostavljene elemente. Fantastična luč nad jedilno mizo, stol, stikala, vitrina in podobni artikli tako dobijo svoj fokus in spodbudijo, da se oko začne sprehajati po prostoru.

V koncept osvetlitve se je vključilo tudi glineno svetilo nad kuhinjskim pultom, katera v prostor prinese možnost stika s še enim naravnim materialom. Luč je ročno delo nastalo v ateljeju Studia Aino.

Poleg betona in gline stanovanje uporablja tudi kar nekaj lesa, kateri je zaslužen za pristen topel in prijeten občutek. Na novo pa smo se srečali tudi s steklenimi zidaki, kateri so že sami po sebi res impresivni kosi materiala. Uporabljeni so za namen pridobitve naravne svetlobe v kopalnico.

Stanovanje danes sicer predstavlja veliko več, kot je mogoče videti na fotografijah, saj je takšen rezultat možno ustvariti le ob res izjemnem zaupanju investitorja, arhitekta in izvajalcev – v vseh možnih relacijah. Tudi sam proces načrtovanja in izvedbe je prijeten, kadar sodelujejo ljudje, ki se v projekt motivirano vključijo z željo po kvalitetnem, uporabnem in lepem izdelku.

 

Projektanti: Urša Križman, Luka Fabjan

Leto izvedbe: 2022

Velikost objekta: 45 m2

Investitor: Zasebni

Fotografije: Ana Skobe

Svetila: Urša Križman, Sense of design

bottom of page